Foto: Björn Larsson Ask/ Scanpix

Var tredje känner oro när skolan börjar

"Det är ganska nervöst"
2:19 min

Tuffa krav, krävande skolarbete och en rädsla att bli utanför - var tredje 14 till 17 åring känner en oro till att börja skolan igen efter sommarlovet, visar en undersökning som Friends har gjort.

– Det är ganska nervöst eftersom det är första gången jag får betyg. Men det är nog skönare nu än i sjuan då man var minst på hela skolan. Nu i åttan vet man var allting ligger och det är ganska härligt, säger Martin Ahlström som börjar skolan på måndag.

Men det är många elever mellan 14 och 17 år som oroar sig inför att komma tillbaka till skolan efter sommarlovet. Var tredje elev har en klump i magen, visar Friends rapport. Den här oron, handlar bland annat om rädslan att sticka ut med fel kläder, tuffa krav på att prestera för att få bra betyg och många läxor.
Men de flesta elever är oroliga för skitsnack i korridorerna och att hamna utanför säger Friends.

– Det är fruktansvärt, barn ska inte behöva känna det när de går skolan. Det viktiga är att vi öppnar ögonen och verkligen visar civilkurage och säger ifrån, säger Katarina Rosenqvist som jobbar på Friends.

Fråga

"Frågor som berörde"

Stressad över att sommarlovet är slut och skolan snart börjar? Eller har du barn som du märker mår dåligt? Eller har du syskon som du vill hjälpa? I så fall, vad säger man?

Mellan 13.30 och 14.00 gav bloggerskan Fatou Touray
 från #link=273248# tips och goda råd kring stressen inför returen till skolbänken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".