1 av 2
Foto: Krister Larsson/Scanpix
2 av 2
Jaquline Decerin. Foto: Åsa Welander/P3 Nyheter
Ekonomi

Fler väljer falukorv framför finmat

"Är irländskt kött billigare köper jag det"
1:06 min

Vi köper oftare mat som korv och blodpudding. Livsmedelsföretagens konjunkturprognos visar att lågprisprodukter har blivit populärare.

Jaquline Decerin i Göteborg är en av dem som håller hårt i plånboken när hon handlar.


– Sedan försöker man ju tänka på var den kommer från. Men är det billigare med irländskt kött än svenskt så väljer jag oftast det irländska.

Men hon gör vissa undantag.

– Barnmat är nästan alltid ekologiskt, men för vuxenmat är det priset som avgör, säger Jaquline Decerin.

41 procent av de tillfrågade företagen pekar ut just lågprisprodukter som den starkaste trenden i Livsmedelsföretagens konjunkturprognos, vilket är en stor ökning. I november 2010 var motsvarande siffra nio procent.

Tidigare har trenden pekat mot ekologiska och närproducerade livsmedel, men sedan i våras har Livsmedelsföretagen märkt av vändningen. För Cornelia Leander är det självklart vad som avgör.

– Tyvärr just nu är det priset. Jag är student och har inte många kronor över i månaden, så då har jag inte råd att köpa ekologiskt och sådär.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".