Klädregler kan bryta mot lagen

En högstadieskola i Boden har infört klädregler som säger att eleverna inte får ha utmanade kläder eller keps på sig. Något som är tveksamt att göra enligt skollagen.

-- Vi har en klädkod som säger att: vi har inte på oss mössor och kepsar i klassrummet och att vi inte visar underkläder. Och det beror mest på modet med häng och sådana saker, säger Mikael Lindberg, rektor på Brönjaskolan.

– Så har vi en klädkod som säger att: vi har inte på oss mössor och kepsar i klassrummet och att vi inte visar underkläder. Och det beror mest på modet med häng, säger Mikael Lindberg, rektor på Brönjaskolan.

Skolan har inför höstterminen bestämt och skrivit ner olika regler som rör alltifrån förbud mot energidrycker och mobbning till vad elever får ha på sig.

– Vi valde att skriva ner det på ett papper för att konkretisera de regler som finns så att alla lärare kan luta sig tillbaka och alla elever vet vad som gäller, säger Mikael Lindberg.

– Det rör mig inte så mycket. Jag brukar inte ha på mig ytterkläder i skolan, säger Ida Simma som går i nian på Brönjaskolan.

Men hennes klasskompisar gillade först inte de nya klädreglerna.

– Det var ganska många som var upprörda och det var häftiga diskussioner.

Vad diskuterade dina klasskompisar då?

– Till exempel varför inte man inte får ha mössa på sig, de tycker inte att det finns en riktigt anledning till det, säger Ida Simma.

Ann-Louise Thögersen på Skolverket säger att det är oklart om det är lagligt att ha klädregler på en skola.

– Ordningsregler får man ha. Men frågan är hur långtgående de får vara. Hur långt kan man gå i de ordningsreglerna? säger Ann-Louise Thögersen, undervisningsråd på Skolverket.

Vid andra fall som handlat om att skolor styrt över elevers utseende och klädval och som Skolinspektionen har kollat på, har Skolinspektionen sagt att det inte varit okej att styra över vad elever har på sig. Till exempel tyckte Skolinspektionen att det var fel att neka en tjej som var piercad i näsan att gå i skolan.