Fildelning

Jägarna 2 också ute på nätet

Den svenska storfilmen Jägarna 2 har läckt ut på nätet. Det är releasegruppen MEMFis som ligger bakom - samma grupp som misstänks ha släppt flera andra storfilmer från Svenska filministitutets IP-adress nyligen.

Läckan av Jägarna 2 granskas just nu av IT-företaget Doubletrace i Malmö. Filmen ska ha släppts av nätpirater i releasegruppen MEMFis. Det handlar alltså om samma grupp som nyligen uppmärksammades för att ha släppt bland annat Åsa Nisse, Kyss mig och Kronjuvelerna från Svenska filminstitutets IP-adress. Den läckan är polisanmäld.

Frågan är mycket känslig eftersom Svenska filminstitutet ses som hjärtat i svensk filmproduktion. Eva Svendenius är chef för biografdistributionen på SF. Hon känner till att Jägarna 2 finns som en piratkopia på nätet sedan helgen, men vill inte kommentera det mer än att hon tycker att det är otroligt beklagligt. 

Piraterna i releasegruppen MEMFis har tidigare sagt på ett forum att de hade Jägarna 2, men att de inte vågade lägga ut den vid det tillfället eftersom det riskerade att avslöja källan. 

Intresset för filmen är stort. Enligt en källa till P3 Nyheter har sidan där piratkopian delas besökts över 20 000 gånger sedan i lördags.