Fler blir blåsta med falska id-kort

1:39 min

Antalet bedrägerier med fejkade id-kort har exploderat i år. Nu jagar polisen dem som stjäl personnummer och gör falskleg med sina egna foton på. De stora bedragarna verkar finnas i Skåne, säger Magnus Nilsson som är kommissarie på bedrägeriroteln i Malmö.

– Det är helt klart att man sitter någonstans och tillverkar sådana här kort i ganska stor omfattning, säger Magnus Nilsson.

Det falska id-kortet ser nästan identiskt ut med ett äkta id-kort. Storleken, texten och färgerna stämmer, men det saknar hologram, har inte samma mönstrade yta och känns lite plastigare. 
– Men det är tillräckligt välgjort för att bli lurad, säger Magnus Nilsson.

Han visar ett falskt id-kort som togs i beslag när en 48-årig man greps i somras. Hans foto finns på flera fejkade kort som han använt för att komma åt varor värda cirka en halv miljon kronor. Nu sitter han inlåst, dömd till två års fängelse, men han var var bara en bricka i en större organiserad brottslighet.

De som tillverkar id-korten och som tjänar de stora pengarna fortsätter att blåsa folk genom att använda deras uppgifter på falska kort. 
– Personnummer och namn stämmer, det är existerande människor. Det enda man har gjort är att man har bytt ut bilden, säger Magnus Nilsson.

Med de fejkade korten kan bedragarna gå in på elektronikkedjor, byggvaruhus eller klädaffärer och plocka ut varor på kredit värda massor av pengar. Det är en smart metod, för polisen har svårt att få fast dem och antalet sådana bedrägerier har ökat mycket, säger Magnus Nilsson.

Nu hoppas polisen att personer som får sina id-uppgifter kapade polisanmäler så fort de får hem kravbrev på sådant de inte köpt. Men att skydda sig mot att bli blåst är omöjligt.

– Vi är inte ett dugg skyddade i dag från att få våra personnummer och identiteter utnyttjade på det här sättet, säger Magnus Nilsson.