BROTT / STRAFF

Man frias för våldssex

Hovrätten friar en 32-årig man som stått åtalad för grov misshandel efter att ha haft våldsamt sex med en 16-årig tjej.

P3 Nyheter har tidigare berättat om fallet där rätten skulle ta ställning till om det handlade om frivilligt sex eller misshandel.

Den 32-åriga mannen och den 16-åriga tjejen träffades via ett sexforum på nätet. Båda hade erfarenhet av sex där den ena är dominant och den andra undergiven och kom överens om att ses.
Under sexlekarna piskade mannen bland annat tjejen med en linjal och satte fast krokodilklämmor i hennes bröst.

Efteråt reagerade tjejens föräldrar på att hon hade blåmärken och mådde dåligt. Hon kördes till sjukhus och det rätten haft att ta ställning till är om de våldsamma sexlekarna var frivilliga, eller om det räknas som misshandel

Mannens advokat Bo Pettersson är glad att hovätten friar hans klient och han är kritisk till att fallet ens gick till domstol eftersom båda var med på det.

– Det är klart att det de gjort är tillåtet om samtycke finns. Det är självklart att det skall vara tillåtet.

Enligt hovrättens dom så blev den 16-åriga tjejen misshandlad, men det var frivilligt och därför kan mannen inte dömas. Men åklagaren Ulrika Rogland menar att det spelat roll att tjejen led av svårt självskadebeteende. Det och den stora åldersskillnaden borde rätten tagit hänsyn till, säger hon:

– Om man ska utöva sex med någon som har, eller har haft ett självskadebeteende, så måste man vara extra försiktig och vara noga ta reda på att han eller hon förstår konsekvenserna, säger Ulrika Rogland.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se