Utrikes

Ghana vill stänga häxläger

Just nu sitter 1000 ghananska kvinnor i läger anklagade för att vara häxor. Efter ett brutalt mord på en 72-årig kvinna som anklagats för att vara häxa, vill nu Ghanas ledare försöka avskaffa de häxläger som finns i norra Ghana. 
En av dem som blivit anklagade för att vara häxa är Amina Jambedu som sitter i Gambaga Camp, ett läger dit många kvinnor ber om att få komma till för att slippa häxjakten. 

Människorättsgrupper har försökt stänga ned häxlägren sen 1990-talet. 
– Det är både ett fängelse men paradoxalt nog ett skydd för de här kvinnorna. Därför att alternativet till lägren är att de misshandlas och lynchats till döds.

I och med att de inte skadas i lägret så flyr många anklagade kvinnor frivilligt och ber om att få komma dit, säger Annika Jacobsson som jobbar för organisationen ActionAid och själv har besökt ett häxläger.
– Ghanas konstitution förbjuder ju helt klart de här lägren men lagstiftningen är väldigt tandlös, säger hon.

I norra Ghana finns sex stycken häxläger. Där bor runt 1 000 kvinnor och 700 barn. Det är kvinnor som fördrivits från sina byar och som lever i exil, anklagade för att ha orsakat olyckor och död genom trolldom.

I förra veckan träffades Ghanas ledare och personer från olika föreningar för att ta fram en plan för hur man ska avskaffa lägren.
Hajia Hawawu Boya Gariba är minister för kvinno- och barnfrågor i Ghana. Hon vill att det ska bli olagligt att anklaga någon för att vara häxa.