samhälle

Allt fler unga hemlösa

27 av Sveriges kommuner säger att de ser en ökning av hemlösa barn och unga upp till 21 år. Det kommer fram i en ny rapport från Stockholms Stadsmission.

– Vi vill att lagen ska ändras, så att det blir förbjudet att vräka barn, säger Marika Markovits som jobbar på Stadsmissionen.

Att barnfamiljer kastas ut från sina hem är ett av de stora problemen enligt Stockholms Stadsmission. Förra året var det 632 vräkningar där barn fanns i bilden, och det var en liten ökning jämfört med året innan.

Men nu ser det ut att öka igen, för bara under det första halvåret i år fanns det 358 fall.

En stor del av de hemlösa syns inte ens i statistiken enligt Stadsmissionen. Det handlar om gömda flyktingfamiljer, asylsökande ungdomar som försvunnit, EU-medborgare som kommit hit för att jobba och sedan hamnat på gatan. Och ungdomar som av olika anledningar inte vill eller kan bo kvar hemma.

Stadsmissionen tycker att många saker måste ändras nu. Det måste tas fram en ny nationell plan för hur kommunerna ska jobba, och det måste pumpas in pengar. Bland annat ska man kunna få en egen lägenhet på en gång som hemlös, istället för att tvingas gå igenom olika typer av härbärgen och boenden i flera steg innan man får eget.

Stadsmissionen vill även att regeringen går in och ordnar personliga ombud som hjälper hemlösa i kontakt med myndigheter. Dessutom ska det bli olagligt att vräka barnfamiljer. Men om saker ska bli bättre - då måste regeringen satsa, menar Marika Markovits.

Känner du någon som är ung och hemlös? Hör gärna av dig till oss och berätta: