dawit isaak

Fängslad i tio år utan rättegång

Idag är det exakt tio år sedan som den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea, utan att få veta vad han anklagas för.
Sveriges regering, EU:s utrikesminister och många andra kräver att han ska släppas fri, men fortfarande har ingenting hänt.

Dawit Isaak blev svensk medborgare 1992, efter att ha flytt till Sverige från diktaturen Eritrea. Hans fru och tre barn bor i Göteborg, men sedan tio år sitter han själv fängslad i sitt gamla hemland, där han greps när han återvänt för att jobba som journalist.

Trots att den svenska regeringen säger att de gjort mycket för att få honom fri, så har inget hänt.
– Vi försöker få kontakt med Eritreas regering men de vill inte prata med oss. Det är så diktaturens logik ser ut. Den är ofta hårdför, sluten och den vill inte svara på vårt sätt att försöka trycka på, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men regeringen har kritiserats hårt från olika håll för att vara för passiv. Bland annat från ordföranden för internationella PEN, en organisation som kämpar för att fängslade journalister och författare ska släppas. Han kallar det som Dawit Isaak och omkring 30 andra journalister sitter i för dödsläger, snarare än fängelse. Och tycker att det får vara nog med Sveriges taktik att använda så kallad tyst diplomati för att trycka på. Men tyst diplomati är inte riktigt som det låter säger Anna Jardfeldt, som är direktör för Utrikespolitiska institutet.
– Det kan vara otroligt mycket engagemang och mycket som händer bakom stängda dörrar, säger Anna Jardfeldt.

Det handlar lite förenklat om att få fram sin ståndpunkt utan att skämma ut den andra offentligt. Ibland kan det vara det mest effektiva, menar Anna Jardfeldt.
– Att få folk och parter att ändra sin position utan att behöva göra det i offentligheten kan göra det lättare att nå resultat, säger Anna Jardfeldt.
Av den anledningen menar Mehretab Belay, som själv är svensk-eritrean och journalist, bosatt i Malmö, att all uppmärksamhet i media som Dawit Isaaks fall har fått, inte varit bra. Så här sa han i P1 morgon:
– Diktaturen ser all uppmärksamhet i media som en demonisering av Eritrea, det har inte gynnat honom, säger Mehretab Belay.

Han menar att både journalister och politiker saknar kunskap om Eritrea och att man måste förstå att det inte är ett normalt land som man kan ha normala kontakter med på svenska villkor. Fredrik Reinfeldt säger att Eritreas president inte ser någon anledning att lyssna på Sverige, men att Sveriges regering i flera år har försökt föra fram sina krav på olika sätt.

Men regeringen har inte gjort tillräckligt, säger Jesper Bengtsson som är ordförande i Reportrar utan gränser.
– De säger att de gör väldigt mycket. Men det vi vet är att Dawit Isaak inte är fri, säger Jesper Bengtsson.