skola & utbildning

Apparat ska upptäcka mobiltelefoner i tentasalen

På Uppsala universitet kommer studenterna snart börja bli övervakade med mobilpejlare när de skriver tentor. Syftet är att förhindra fusk, och enligt tentasamordnaren Helene Andersson ska universitetet testa mobilpejlarna de kommande veckorna, rapporterar .

Tentavakterna upplyser inför varje tenta om reglerna; inga påslagna mobiler är tillåtna i tentasalen.
Trots det så händer det att studenter bryter mot reglerna. Nyligen blev en student påkommen med mobil i fickan.
– För några veckor sen tyckte en tentamensvakt att en student som kom ut från toaletten verkade ha en mobiltelefon i sin framficka. Då frågade hon om han hade en mobiltelefon i fickan. Då visade han att det var så och sa att han hade glömt att lägga bort den, säger Helene Andersson som är tentasamordnare vid Uppsala Universitet.
Det misstaget gjorde att studenten blev avstängd från studierna i en månad.

De smarta mobiltelefonerna skulle kunna vara ett smart sätt att fuska, kan man tycka. De kan ju lagra stora mängder information och är ofta internetuppkopplade. 
Men nu tänker universitetet sätta stopp för det sättet att fuska. I tentasalarna ska det nämligen under hösten införas mobilpejlare. Det är bärbara apparater som känner av om det finns någon påslagen mobiltelefon i närheten.

De ska framför allt användas vid toaletterna där man kan misstänka att mobilerna används. Så den student som försöker använda sin telefon på toan kan räkna med att det står en tentavakt utanför.
– Man får vara noga med att veta vilken toalett det handlar om. Sen får man konfrontera studenten som kommer ut därifrån - och fråga om det har använts en mobiltelefon, säger Helene Andersson. 

Men att bli övervakad av mobilpejlare i tentasalen är något som alla studenter inte direkt jublar över.
– Jag tycker att det låter lite onödigt. Det är bra kontroll som det är nu, säger psykologistudenten Simon Blomgren.
– Jag tror varken det gör till eller från. Det kostar onödiga penger. Men det skulle motverka att man kan ta med sig mobilen in på toaletten, säger Elina Lundin Harju som också hon studerar psykologi.