HÄLSA

Dataspelsberoende ska få hjälp

Nu ska ungdomar som spelar för mycket dataspel få behandling. Det är Uppsala kommun som drar igång ett projekt som ska hjälpa de som är beroende. 

P3 Nyheters reporter Paloma Vangpreecha har bland annat träffat Sven Rollenhagen som är specialist inom den här typen av beroende. 

I Uppsala har kommunen valt att satsa på ett projekt för behandling av ungdomar som spelar för mycket dataspel. 
– Det blir ett problem när skolan får lida, när nattsömnen får lida och när man inte tillbringar tiden med sin familj som man bör göra, säger Joakim Andersson som är en av de tre socionomer som jobbar med det här på Uppsala kommuns Ungdomscentrum.

Sen april har åtta killar mellan 13 och 19 år fått behandling genom kognitiv beteendeterapi och samtal där personalen mest lyssnat på killarna och försökt hitta motivation. Det är ett testprojekt som håller på i sex månader där de kommer försöka se hur stort problemet är och det finns behov för insatser.

Joakim Andersson säger att man gärna vill utmåla dataspelen som problemet men att det kanske är icke-fungerande skola som ligger bakom.
– Jag skulle säga att det är en skillnad mellan generationer: att äldre generationer inte tycker att det är lika mycket värt att umgås via datorn och kanske inte förstår det här att man umgås via datorn, jämfört med hur man umgås i verkligheten face to face.

Paloma Vangpreecha

Reporter Paloma Vangpreecha Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

paloma.vangpreecha@sverigesradio.se
#link=315825#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista