samhälle

Kammaråklagaren tycker vakterna gjorde rätt - men har inte sett filmen

Det begicks inget brott vid händelsen i tunnelbanan när en 12-årig kille brottades ner av vakter, enligt det bevismaterial som åklagaren har tagit del av. 

Men kammaråklagaren Fredrik Karlsson, som inte har sett filmen själv, säger att om någon lämnar en överklagan kommer han att se på allt bevismaterial med nya ögon.

– Anledningen är att med den samlade bedömningen utifrån det material som vi har i hela utredningen - och det är inte bara den här filmen utan det är även andra uppgifter - så finner vi inte att något brott har begåtts, säger Fredrik Karlsson, kammaråklagare. 

Filmen spelades in i somras och visar hur en 12-årig kille blir nerbrottad av en vakt vid tunnelbanan i Stockholm. En utredning startades kring händelsen, men den lades ner. 

Har du själv sett och tagit del av filmen innan utredningen lades ner?

– Nej, det hade jag inte gjort. 
Men är det inte viktigt att du själv ser bevismaterialet, den här filmen?
– Ja, det är möjligt att målsägande eller målsägandes vårdnadshavare anser det och då kommer jag förståss att göra det. 
Vad menar du då?
– Då går jag igenom ärendet om de begär överprövning av mitt beslut.
Men varför var det inte viktigt att se den här filmen?
– När det gäller utredningar generellt så är det så att polisen utreder och föredrar det här för oss och de har analyserat filmen, säger Fredrik Karlsson.

Läs mer om den här nyheten:

Lisa Linder Lindberg

lisa.linder_lindberg@sverigesradio.se
#link=315819#

#link=335477#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista