1 av 3
Fler och fler väljer piratkopierade kläder. Oklart är var piraten Jack Sparrow, som spelas av Johnny Depp, köper sina kläder. Foto: Peter Mountain / Scanpix
2 av 3
Studenten Pontus Nyberg är en av flera som köpt piratkopierat. Foto: Lars-Peter Hielle / P3 Nyheter
3 av 3
Margareta Hedberg visar upp en äkta märkesjacka i en klädesbutik i Växjö. Foto: Lars-Peter Hielle / P3 Nyheter
SHOPPING

Väljer du pirat framför äkta?

Är din jacka äkta? Eller piratkopierad? Nu slår klädbranschen larm efter att antalet beslagtagna piratvaror över EU:s gränser har ökat med 82 procent mellan 2009 och 2010. 
Pontus Nyberg är student i Växjö och berättar att han shoppar kläder över nätet.
– Det passade min prisklass och såg ut som originalet, säger han. 
Men klädesbranschen själva kan inte förstå vitsen med att köpa en kopia.
– Då köper man väl en sån här jacka eller en annan, säger Margareta Hedman som jobbar i en klädesbutik i Växjö.

Hur tänker du när du shoppar kläder? Hur viktigt är det med äkta vara, eller märken över huvudtaget?  

Samtidigt som tullen gör fler pirattillslag så sjunker antalet artiklar drastiskt mellan 2009 och 2010. Och nu får det vara nog säger antipiratorganisationen SACG i Sverige som tycker att tullen letar på fel ställen.
– Tullen silar mygg och sväljer elefanter tycker Ann-Charlotte Söderlund är ordförande på svenska föreningen mot piratkopiering. 

Tullens tillslag ökar i Sverige, men ett tillslag kan innehålla tio piratvaror istället för att man inriktar sig på containers med tusentals varor.
Och det blev extra tydligt förra året jämfört med året innan. Då sjönk antalet artiklar som tullen tog i beslag från 418 000 till 75 000. 

– Vi har på agendan att vi ska ha ett allvarligt samtal med Tullmyndigheten. Vi ser ju varorna på marknaden och in kommer dem ju på något sätt, säger Ann-Charlott Söderlund.


Men tullen slår ifrån sig.  
– Vi prioriterar införselförbjudna varor i första hand som narkotika och liknande. Så vi kan inte styra själva över det här. Men om vi får reda på att det kommer containers fulla med förfalskade varor får vi se om vi kan göra en kontroll av det, säger Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket. 

Fråga

Så säger lagen

Idag är det inte olagligt att köpa en piratjacka och ha den på sig. Men risken finns att tullen tar jackan och sen skickar brev till rättighetsinnehavaren. Det som är olagligt är om du köper flera och sen säljer dom till dina vänner, då kan du åka dit för att bedriva näringverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista