JOBB

"Jobb och fritid blir ett" - Tufft att vara hästskötare

Långa arbetsdagar och knappt någon ledighet. Det är vardagen för många hästskötare som ofta jobbar för mat, boende och får fickpengar i lön. Hur har du det på ditt jobb? Jobbar du mer eller mindre än det står i kontraktet?

– Det är naturligtvis väldigt många timmar man lägger ner när det är ens intresse också. Jobb och fritid blir ett. Nog är man här väldigt många timmar, säger Annika Johansson.

Annika Johansson gör i rent i stallet. Här finns åtta travhästar som hon sköter om. Annika Johansson har jobbat fyra år som hästskötare, men tror inte att hon kommer orka jobba kvar hela sitt yrkesliv.
– Det kommer inte att bli för all framtid, absolut inte, det orkar man inte för det är så tungt. Men så länge jag trivs och tycker det är roligt är jag kvar, säger Annika Johansson. 

Flera hästskötare jobbar från fem på morgonen till sex-sju på kvällen varje dag, enligt Kommunal. När det är travtävling är inte arbetsdagen slut förrän vid midnatt.
Trots att kollektivavtalet säger att arbetstiden är max åtta timmar per dag så jobbar de flesta hästskötarna alltså mycket längre. Problemet är att jobbet även är intresset.

– Det som är viktigt är att tänka på sig själv, att man själv ska orka leva ett långt och hållbart yrkesliv. Att man inte ska acceptera den här typen av arbetstider, säger Ann Georgsson som är ombudsman på Kommunal.