IT & TEKNIK

Fejksajter bekymmer för åklagare

Piratsajterna som säljer billiga kläder blir allt fler och det ställer till bekymmer för polis och åklagare.När varorna kan säljas direkt på nätet och kommer en och en så är det svårare att hitta de som säljer piratkläderna i Sverige.

– Ta ett exempel att det finns en nätsajt som säljer jackor. När jag då beställer en jacka från den sajten skickas jackan direkt från Kina till Sverige, säger upphovsrättsåklagare Henrik Rasmusson.

Det gör att den som säljer jackorna i Sverige inte behöver beställa hem ett större parti med jackor. För att någon ska kunna straffas i Sverige så måste åklagarna bevisa att någon har köpt jackor för att tjäna pengar på dem.

– Om hela verksamheten går ut på att sälja på det sättet så är det svårare att hitta och identifiera verksamheter, säger Henrik Rasmusson.

Det som gör det ännu svårare för polis och åklagare
att komma åt brottsligheten är att de som säljer fejkkläderna på nätet också kan gömma sig bakom krypteringar och falska mejladresser bland annat. Henrik Rasmusson bekräftar att man har misstänkta i Sverige för att hjälpa till och driva sådana här sajter.