POLITIK

Jimmie Åkesson applåderar Billströms uttalande om anhöriginvandring

Migrationsminister Tobias Billström får stöd för sitt uttalande igår om att mer anhöriginvandring skulle kosta för mycket. Det sa han i samband med att 91-åriga, dementa Ganna skulle utvisas ensam till Ukraina - något som väckte starka reaktioner och protester.
Men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Billströms uttalande.

– Det bekräftar ju det vi brukar hävda, att invandringen och inte minst anhöriginvandringen kostar pengar. Det känns ju bra såklart när ett statsråd säger det och att man därför inte kan ha det hur fritt som helst, säger Jimmie Åkesson.

Flera partier har krävt att man ser över lagen efter det uppmärksammade fallet igår med 91-åriga Ganna som skulle utvisas till Ukraina utan att ha några anhöriga där. Men migrationsminister Tobias Billström (m) håller inte med. Till Expressen säger han "Jag tänker inte som statsråd låtsas som att det inte finns några kostnader förbundet med anhöriginvandring. Vi pratar om många, många miljarder att bekosta en sådan politik".

Till Sveriges Radio sa han så här i går:

– Vi har skrivit fram en lagstiftning som är begränsad när det gäller anhöriginvandring och det är den för att det finns ekonomiska sidor att ta hänsyn till. Det är lätt att känna med den som vill ha hit sina nära och kära men kostnaden för det skulle bli väldigt stor, därför har riksdagen sedan 1997 haft samma mått som vi har nu.

Att Tobias Billström säger nej till en lagändring gläder Jimmie Åkesson.
– Tobias Billström har haft en ganska nykter syn på mycket inom invandringspolitiken. Problemet har väl varit att han inte varit helt överens med övriga regeringen. Men jag tycker att det är positivt om migrationsministern har en grundläggande uppfattning som mer liknar vår än övriga regeringens, säger Jimmie Åkesson.