POLITIK

Halländska politiker: "SD:s förslag väcker obehag"

Kritiken fortsätter mot Sverigedemokraterna i Kungsbacka. Partiet vill att kommunen ska skicka brev till alla som står i bostadskö. Där ska det stå att de inte är prioriterade för att utomeuropeiska flyktingar går före, trots att bara 6 av 800 förmedlade lägenheter har gått till flyktingfamiljer 2010 och 2011. 
– Flyktingbarn karaktäriseras som att de ofta är skäggiga med tydliga åldersrynkor, det tycker jag är väldigt lågt, säger moderaten Franklin Eck. En annan som är kritisk är Kerstin Ekman Hake från Centerpartiet

Förslaget, som kom i form av en motion, kan läsas i sin helhet här:

– Det väcker obehag. För det första har vi inte speciellt mycket invandrare eller flyktingar i Kungsbacka, har inte haft det och det ser väl inte ut att komma så många heller. Man generaliserar alldeles, alldeles för grovt, säger Kerstin Ekman Hake från Centerpartiet.

Förslaget från Sverigedemokraterna kom upp som en motion på ett fullmäktigemöte i Kungsbacka förra veckan och det var många som reagerade, enligt Kerstin Ekman Hake.
Moderaten Franklin Eck tycker inte att språket, som han menar är främlingsfientligt, hör hemma i politiken. 
– Jag tycker inte om när man konsekvent skriver "så kallade flyktingar", vilket ju antyder att flyktingar inte är flyktingar.
– Och flyktingbarn karaktäriseras som att de ofta är skäggiga med tydliga åldersrynkor. Det tycker jag är väldigt lågt, säger han.

Under 2010 och 2011 har det förmedlats ungefär 800 lägenheter i Kungsbacka. Av dem har sex stycken gått till flyktingfamiljer.
Josefine Wiberg och Alexandra Holmberg som själva letar bostad i Kungsbacka tycker att det är rätt att de som är i akut behov av lägenhet får gå före.
– Det kanske är någon speciell anledning som gör att de verkligen inte har någonstans att ta vägen. Då tycker jag att det är rätt att de ska gå före.
– Jag bor ju själv hemma, men även om jag letar bostad så känns det bättre att de får någonstans att sova.

Beslut i frågan har inte fattats än, men Thord Brynielsson från SD Kungsbacka säger till Sveriges Radio att de fortfarande står bakom motionen.