ARABISKA VÅREN

Tunisien kan visa vägen i valet

Nu i helgen så är det val i Tunisien och mellanöstern-experten Alexander Atarodi hoppas att valet sker på ett sätt som kan visa vägen för Libyen och andra arabländer.
Men det är inte alls säkert att det blir så, enligt honom. 

– Det finns många exempel på att det kan gå hur fel som helst, och att vi faktiskt inte har en erfarenhet för något land som det har gått bra för hittills. – Vi får hoppas på att Tunisien och Egypten går åt det demokratiska hållet så att det kan bli någon typ av vägvisare för Libyen i framtiden, säger han.

Mellanöstern-experten Alexander Atarodi säger att Libyen behöver ett internationellt stöd så att landet kan bli en demokrati. 
Och att det finns en risk för ett inbördeskrig som det blev i Irak.
– Libyen är ett klansamhälle där det finns många klaner, ett par hundra. Alla vill naturligtvis ha politisk och ekonomisk makt i landet.

Enligt Alexander Atarodi kommer oppositionen att bestå av människor som kommer från olika klaner, och därför finns det en risk att det kommer att bli någon typ av spricka i den här oppositionen eller regeringen så småningom.

– En tradition i Tunisien och Libyen är att kvinnorna har haft lite större frihet och vi får hoppas på att den traditionen kan fortsätta och till och med kan stärkas.

Läs mer om situationen i Mellanöstern