P3 Debatt

Man nog att bära kjol?

Varför ses det som en norm att kvinnor bär byxor men inte att män bär kjol? Om vi har kommit så pass långt i samhället att kvinnliga och manliga yrken börjar suddas ut - varför är det fortfarande så tydliga skillnader på våra garderober?

Det undrar  i veckans P3 Debatt.

Vad tycker du - kan män bära kjol? Varför eller varför inte? Kommentera!

Det finns vissa biologiska differenser som skiljer mannen från kvinnan. Detta bidrar självklart till att diverse kön erhåller olika talanger. Männen har en tydlig fallenhet för jordbruk, motorer och tekniska element, medan kvinnan är prydligare och duktigare på att laga mat och att diska...

Turligt nog skär sig detta konservativa påstående vasst i dagens samhällsorienterade öron. Men om vi har utvecklats tillräckligt mycket för att i varje fall inse att den givna sysselsättningen inte följer från födseln så har jag svårt att förstå följande: Killar har inte en motorsåg i näven när de slinker ut ur det kvinnliga skötet. Men de har på sig ett par byxor?
Barriärerna mellan könen rasar, vilka även ruinerar ytterligheter som modenormer. Men fortfarande relateras vissa plagg till specifika kön!

När Underbara Clara, bloggare och skribent, att hon klädde sin knappt ettåriga son i klänning så rasade kommentarerna. Det fanns de som hyllade henne för att sudda ut gränserna, och de som uppmanade henne att sluta upp med tramset.

Hur kommer det sig att det här är ett så provocerande ämne? Eftersom kläder och mode är och alltid har varit ett medel för att representera identitet, status och makt så måste det tydligen finnas något väldigt laddat i kjolen.

Klänning och kjol har inte heller alltid varit förunnat det kvinnliga könet. Senast under 1800-talet bar europeiska män knälånga, midjeskurna kappor med veckad kjol. Och i hur många utländska kulturer ser vi inte män i kläder med lite extra svängrum mellan benen?
Dessutom undrar jag hur det kommer sig att kvinnan har lättare att anpassa sig efter det manliga modeidealet, men inte tvärtom? Definieras mannens könsroll av den kvinnliga motsvarigheten? I så fall måste jag anse den aningen begränsad.

Detsamma gäller smink. Jag har själv erfarit manliga vänner som bett mig köpa foundation å deras vägnar, för att de själva vägrar sätta foten innanför Kick's välpolerade skjutdörrar. Det är bara något som tjejer gör, säger vissa av dem. Vilket är ganska konstigt med tanke på att problematisk hy inte på långa vägar utesluter män.

Det jag försöker påvisa är att de sociala könsnormerna inte beror på biologiska faktorer. Och när ett fenomen är socialt konstruerat så kan man förändra det. Vilket i sin tur leder till möjligheten att könsneutralisera kjolen!
Som tur är skymtas en påbörjad process någonstans i horisonten. På visningarna ser vi allt fler så kallade kvinnliga inslag i herrkläderna. Men dessa har ännu inte nått modet på gatan.


Så: varför finns det inga kjolar på Dressman?