UTBILDNING

Lika populärt plugga till lärare som till läkare i Finland

I Finland är det mer populärt att plugga till lärare än i Sverige. Där går det tio sökande per utbildningsplats till lärarutbildningen. I Sverige kommer studenter in på lärarutbildningen på sitt andrahandsval.
– Man tar läraren mer på allvar här. Läraren får mer respekt i Finland, tror jag. Man lyssnar på läraren, säger Ida Marie Alapirä som går i gymnasiet där. 

Vill du se hur det går till när en reporter direktsänder från plats? Kolla videoklippet med reporter-Lisa  

Nora Moltanin går sista året på gymnasiet i Tornio och vill plugga till lärare.

– Det är för att jag älskar barn och har jobbat som simlärare förut, så jag tycker om det jättemycket, säger Nora Moltanin.

Men vägen dit blir tuff. För det är lika svårt att komma in på lärarutbildningen som på utbildningen till läkare, enligt finska undervisningsministeriet. Till lärarhögskolan i Helsingfors är det tio sökande per plats.

Ida Marie Alapirä gick grundskolan i Sverige, nu pluggar hon på gymnasiet i Finland och ser stora skillnader i hur lärare bemöts.

– Man tar läraren mer på allvar här. Läraren får mer respekt i Finland, tror jag. Man lyssnar på läraren, säger Ida Marie Alapirä.

Lärarlönerna i Finland ligger i stort sett på samma nivå som i Sverige. Den stora skillnaden mellan Sverige och Finland tror rektor Jari Pitkälä, på gymnasiet i Tornio, handlar om status och den respekt lärare får av föräldrar och elever.

– Jag tror att man här i Finland uppskattar läraryrket, säger Jari Pitkälä.