IT & TEKNIK

Svenskt hotell för ryssar som vill läcka

1:20 min

Ännu en kontroversiell sajt för läckor placeras nu i Sverige. Sajten Rusleaks ska hjälpa till att avslöja ryska hemligheter. Webbhotellet PRQ driver sajten, samma webbhotell som även driver Wikileaks. P3 Nyheter har pratat med företagets vd Mikael Viborg. 

En kontroversiell sajt för läckor, Rusleaks, placeras nu i Sverige efter att ha sparkats ut från Ryssland. 

Sajten Rusleaks ska hjälpa till att avslöja ryska hemligheter som korruption och övergrepp, enligt vd:n Mikael Viborg på webbhotellet PRQ.

Hotellet hostar idag Wikileaks och andra kontroversiella sajter som andra nätleverantörer inte vill hjälpa. Och Mikael Viborg förstår att även sajten Rusleaks kommer att väcka ont blod hos ryska myndigheter. 

Rusleaks är Rysslands första antikorrupionsystem och på sajten skriver man att man ska kunna avslöja brott mot mänskliga rättigheter, enligt Mikael Viborg som driver webbhotellet PRQ, som startades av en av grundarna bakom The Pirate Bay.

Det är inte första gången man riskerar hamna i bråk med ryska myndigheter. Idag hostar PRQ även den terroiststämplade nyhetsorganisationen Kavakz Centers server. 
– Vi kan relatera tillbaka till Kavkaz Centerfallet 2007 när den ryska ambassadören bad den svenska åklagarkammaren att se till att sajten lades ner. Vi väntar oss ett liknande scenario med den nya sajten. 

Även den här gången kommer det svenska webbhotellet att ha ögonen på sig och Rusleaks har redan blockerats av de ryska myndigheterna på grund av att den publicerar känsliga personuppgifter om ryska medborgare. Men PRQ tänker ta strid ändå. 
– Vi kommer att ta strid för den nya sajten och ge stöd via uppkoppling och utrustning om det behövs, säger Mikael Viborg.