hälsa/inrikes

De som donerar ägg kan få mer ersättning

Det finns ett förslag om höjda ersättningar för äggdonationer i Skåne - och andra vill hänga på. Köerna för paren som vill skaffa barn är nämligen lång, och det här kan vara ett sätt att få fler att donera ägg tror flera på de kliniker som P3 Nyheter pratat med.

Det är sju kliniker i Sverige som gör provrörsbefruktningar med donerade ägg. Men på många håll saknas det ägg och köerna är mellan ett och två år långa.

I dag får en kvinna som donerar sina ägg mellan 3 000 - 4 000 kronor, men flera kliniker vi pratat med skulle vilja höja ersättningen för att få fler att donera. Anneli Lundin tror det är ett bra sätt för att få bort köerna. 
– Man tycker ändå att det ska vara värt mödan, säger Anneli Lundin.
Hon själv åkte utomlands eftersom hon var för gammal för att göra provrörsbefruktning i Sverige.

Men först är det upp till politikerna att besluta om det. I Skåne förebereds ett sådant förslag och då handlar det om 10 000 kronor i stället förr de 3000 kronor som gäller i Skåne. 

Så funkar äggdonationer

Donatorn
Äggstockarna stimuleras med hormoninjektioner. Dessa tar kvinnan själv.Tillväxten av äggblåsorna undersöks med hjälp av ultraljud.När äggblåsorna har blivit tillräckligt stora får kvinnan ett ägglossningshormon.Ungefär 36 timmar senare sugs äggen ut.Kvinnan gör ett återbesök.

Mottagaren
Kvinnan får östrogentabletter för att livmoderns slemhinna ska växa till och kunna ta emot ägget, som befruktats med mannens spermier.Ägget ska fästa genom ett slidpiller med gulkroppshormon, detta tar mottagaren samma dag som donatorn lämnat sina ägg.Sjukvårdspersonal väljer ut ett befruktat ägg och för in det i livmodern med hjälp av en tunn kateter.Om det finns fler befruktade ägg kan dessa frysas ned för behandling vid senare tillfällen.

Källa: Vårdguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista