JOBB / INRIKES

Fortfarande taskiga villkor för bärplockare

Taskiga villkor ledde till hårdare regler för de som tar hit bärplockare. I år har bärplockare som kommit via bemanningsföretag halverats.

Men fortfarande får många bärplockare tuffa villkor - det handlar om de som kommer på egen hand. De får låga löner och mycket långa arbetspass, visar en rapport från Swedwatch.

– Det är ganska mycket vilda västern i blåbärsbranschen i Sverige. Det är faktiskt en djungel och det är väldigt oreglerat, säger kanslicefen Viveka Risberg på Swedwatch.

Swedwatch har granskat bärbranschen i Sverige och presenterar idag en rapport. De har kommit fram till att antalet plockare som kommit till Sverige med hjälp bemanningsföretag har sjunkit från 5000 till 2500 personer i år.

Men istället så har problemet förskjutits så att det har kommit många fler plockare på turistvisum - och de har inget arbetstillstånd och jobbar som papperslösa.
– Man kan säga att det är en typ av arbetstrafficking. De jobbar i ungefär 12 timmar om dagen och går böjda i ungefär 7-10 km per dag utan minimilön eller försäkring, säger Viveka Risberg.

Swedwatch tycker att grossisterna borde ta ett större ansvar och verka för en certifiering för att veta hur det har gått till när blåbären plockats. De tycker också att de papperslösas arbete borde avkriminaliseras.