Försäkringskassans beslut.
utbildning / ekonomi

Ingen sjukpenning för föräldralediga som pluggar

När Camilla Larsson behövde operera högra handen under sin föräldraledighet var det inga problem att få sjukpenning.
Men när hon ett par månader senare blev tvungen att operera den vänstra handen fick hon plötsligt inte sjukpenning. Anledningen var att hon hade börjat plugga deltid samtidigt som hon var föräldraledig.

– Det är skamligt! Det säger till folk att du inte ska använda din tid hemma att inte utbilda dig, säger Camilla Larsson.

Enligt Försäkringskassans regler finns det möjlighet att plugga samtidigt som man får föräldrapenning. Men om man också behöver sjukskriva sig så blir det problem - som för Camilla. 
När hon behövde operera tummen och ansökte om sjukpenning så fick hon avslag av Försäkringskassan. Anledningen var att hon hade börjat deltidstudera.

Det finns problem med att reglerna ser ut så här, säger Vera Gustavsson som jobbar som specialist på Försäkringskassan. Men det är inget Försäkringskassan kan göra något åt, det krävs en lagändring i så fall. 
- Föräldrapenning och studiemedel kan man ju få samtidigt. Men hur man ska göra i det enskilda fallet, har jag tyvärr inget svar på, säger Vera Gustavsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".