Underklädesföretaget Change

Facket efter bh-kravet: Stämning kan bli aktuellt

P3 Nyheter rapporterade under måndagsmorgonen hur anställda på underklädesföretaget Change kallas sniglar. 
De anställda får dessutom bära namnbrickor där deras egna bh-storlekar står utskrivna. Linn, som jobbat på Change, gick till fackförbundet Handels och berättade om namnbrickorna.
– Jag tycker att det är diskriminerande. Kunderna har ju inte att göra med vad jag har för bh-storlek, säger hon. 

Det var under det första arbetspasset som Linn fick veta att man skulle bära en namnbricka med sin bh-storlek på. Syftet var att visa på butikens breda sortimentet av bh:ar.
– Jag tyckte att det var jättekonstigt, men man ville ju ha jobbet också. Jobben växer ju inte direkt på träd.

Susann Haglund, vd på Change, säger att namnbrickorna är utformade för att exemplifiera för kunderna vilken storlek som kan vara rätt om man ser ut på ett visst sätt.
– Jag har ingen förståelse för att det skulle vara kränkande. Det finns säkert de som tycker så, men det är helt frivilligt att ha namnbricka med BH-storlek, säger hon.

Men Linn håller inte med om att man fick välja själv.
– När man började så fick man ett dokument där det stod att "namnbricka med storlek är alltid på", så jag kan inte tycka att det var frivilligt. Det är ganska jobbigt när man kommer på stan och folk ropar på en med förnamn och bh-storlek. Det känns liksom privat.

Efter att ha jobbat i ett och ett halvt år så säger Linn att hon fick nog. Hon hade läst på om sina rättigheter och beslutade sig för att gå till facket. Där har Jaana Pålsson varit en av ombudsmännen som försökt förhandla med Change för att få bort namnskyltarna.
– Det här är kränkande åt alla håll och kanter, säger hon.

Dessutom tycker hon att det är diskriminerande, att det bryter mot kollektivavtalet och att det kan bryta mot lagen.
Nu funderar facket på att stämma Change. Det är det sista de kan göra - förhandlingarna har misslyckats och företaget har inte plockat bort namnskyltarna, säger Jaana Pålsson.
– Och det kan vi aldrig acceptera.

Change vill inte kommentera förhandlingarna med facket.

Fråga

Ramin Farzin

ramin.farzin@sverigesradio.se 

#link=315809#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista