Amer Alramahi har märkt att färre utbytesstudenter väljer Luleå och Sverige. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter
UTBILDNING

"Stor saknad efter utbytesstudenter"

"Märkt att det är färre utbytesstudenter"
1:04 min

Efter att det har börjat att kosta pengar att plugga i Sverige har det blivit en drastisk minskning av studenter utanför Europa som söker till Sverige. 
Det handlar om 90 procent färre utomeuropeiska studenter och detta har gjort att kurser ställs in på högskolan. 
Amer Alramahi pluggar till civilekonom på Luleå tekniska universitet och han har märkt att det är färre internationella studenter på universitet. 

– När man vandrar omkring i de här fina korridorerna så har man märkt att det är färre utbytesstudenter. Det har varit trevligt när man har kunnat bekanta sig med olika språk och kulturer, så det är en stor saknad faktiskt, säger Amer Alramahi.

En annan konsekvens är att Sverige riskerar att förlora internationell kompetens, enligt flera högskolor och universitet.

Utbildningsminister Jan Björklund tror att fler stipendier ska få internationella studenter att välja att plugga i Sverige igen.
– De intressen som finns i Sverige för att till exempel få hit utländska studenter till ingenjörsutbildnignar. Bör göras som i andra länder, alltså bygga på stipender, för att locka hit studenter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".