Foto: Drago Prvulovic / Scanpix
INRIKES

Kungen uttalar sig om Grekland

"Brännande politisk fråga"
1:29 min

Kungen är bekymrad över den ekonomiska krisen i Grekland. I en intervju med Dagens Industri säger kungen att han är orolig över hur premiärministern Giorgos Papandreou hanterat utvecklingen i landet. 
Kungen har uttryckt sin oro, trots att han inte får kommentera politiska frågor.

– Jag tror att alla är väldigt bekymrade, självklart. Det är det stora spörsmålet och över huvud taget försöker man förstå sig på vad som händer –  och den här sista rundan - ja, det är väldigt få som förstår sig på den, säger han till DI.

Grekland har under flera månaders tid skakats av stora protester och många har varnat för en ekonomisk kollaps som riskerat att förlama hela Europa. Premiärministern Giorgos Papandreou lovade först en folkomröstning om ett räddningspaket som hoppas rädda landet men ändrade sig kort därefter.

Enligt 1974 års regeringsform har kungen inga politiska befogenheter och ska inte ta ställning i politiska frågor. Men i intervjun med DI kritiserar kungen Giorgos Papandreous sätt att hantera krisen i Grekland.   
– Hur lång tid tar det att ordna till en folkomröstning? Någon säger att det är om två månader. Två månader, ska hela det ekonomiska systemet i världen - framförallt i Europa - vänta. Det går ju inte, säger kungen till DI.

Kungen är bekymrad över den ekonomiska krisen i Grekland, men hans uttalande förvånar Mats Lindberg, professor i Statskunskap i Örebro universitet. 
– Han uttalar sig i en brännande politisk fråga som just nu pågar och det gör mig väldigt förvånad. Kungen ska inte uttala sig politiskt. Det är en del av vår grundlagskonstruktion.

Trots att kungen enligt grundlagen inte får uttala sig politiskt, har det ändå hänt att han gjort det, berättar Mats Lindberg.
– De fall som varit omdiskuterade var när kungen uttalat sig om säljakt i Norge och om monarkin i Brunei.

På hovet ser informationschefen Bertil Ternet inga problem med att kungen diskuterar krisen i Grekland.
– Intervjun gjordes under en jakt. Och det var en reporter från Dagens industri som frågade om vad man diskuterade i jaktlaget. Kungen svarade uppriktigt och sant att man diskuterade det ekonomiska krisen i Europa och Grekland.
– Det är rubriksättaren som dragit ut på det hela, säger Bertil Ternet. 

Fotnot: Intervjun med kungen gjordes strax innan Papandreou drog tillbaka förslaget om folkomröstning.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".