Foto: Bertil Ericson / Scanpix
BROTT / STRAFF

Yvonne ringde 112 - fick varken ambulans eller polis

Yvonne såg en berusad man bli nedsparkad av en tunnelbaneförare vid en station i Stockholm. Mannen sparkades så hårt att han föll med ansiktet före på marken. Yvonne ringde då 112 - men det kom varken ambulanspersonal eller polis till platsen.

– Jag förstod det som att chauffören försökte säga till mannen att sluta pinka där mot väggen, men han slutade inte. Varvid chauffören måttar en rejäl spark i rygghöjd eller mot höften så mannen faller pladask mot betongen med ansiktet i marken och armarna på sidorna. Då kliver chauffören tillbaka i sin förarhytt och kör vidare som om ingenting hade hänt, berättar Yvonne, som vill vara anonym och egentligen heter något annat.

Hon ringer 112 och förklarar vad som hänt. Men det skickas varken ut polisbil eller ambulans. Istället kommer väktare till platsen, men den nedsparkade mannen har redan hunnit ta nästa tunnelbana. Misshandeln finns kvar på film från en övervakningskamera, men polisen missar att hämta filmen inom tre dagar, då den raderas. Yvonne ringer polisen flera gånger men bollas från person till person och får till sist reda på att fallet blivit nedlagt.
– Jag tycker att det är skrämmande att de inte har gjort mer för att få tag på mannen eller övervakningsbilderna, säger hon.

Lars Byström på Söderortspolisen förklarar att på grund av andra akuta saker som hände just när Yvonne ringde, så skickades inte någon polisbil.
– Jag vet att det inte skickades radiobil, jättetråkigt naturligtvis, men man gjorde bedömningen att man inte hade möjlighet. Att man inte ringde ambulans det är självklart inte bra.

Är det här ett tecken på dåligt polisarbete?

– Det är väl upp till allmänheten att bedöma men jag tycker att vi gör ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".