De här tavlorna ska Adolf Hitler ha målat. Tavlorna auktioneras nu ut av Kronofogden i Malmö. Foto: Polisen/ Elin Joleby / P3 Nyheter
inrikes

Hitlertavlorna var fejk

Flera tavlor som skulle säljas på auktion ledde till stor uppståndelse, eftersom de påstods vara målade av Adolf Hitler. Men enligt en värdering som är gjord är de åtta tavlorna inte ens värda en tusenlapp.

– Det är åtta reproduktioner av akvareller, med ett sammanlagt värde på cirka 500 kronor, säger Jörgen Larsson som är kammaråklagare.

Han har hand om rättsfallet där tavlorna är beslagtagna och har låtit värdera dem. Enligt experten som gjort värderingen handlar det om reproduktioner, alltså inte original.

Det är Kronofogden i Malmö som ska sälja tavlorna, som tagits i beslag för att betala igen skulder. De hade hoppats på att få in minst 50 000 kronor styck för tavlorna, men det tror inte Jörgen Larsson på.
– Då är de bra affärsmän, säger Jörgen Larsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".