IT / TEKNIK

Sajt hänger ut dömda pedofiler

"Sökbara register över dömda brottslingar"
1:52 min

En svensk internetsajt som hänger ut dömda pedofiler har anmälts till Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen. Sidan har publicerat namn, personnummer och fullständig adress till 128 dömda pedofiler i Sverige.

Även om många sidor bryter mot personuppgiftslagen kan det vara svårt att ställa någon till svars eftersom många sajter ligger på utländska servrar och då inte lyder under svensk lag. Anders Ahlqvist som är chef vid IT-brottssektionen på Rikskriminalpolisen säger att det är en politisk fråga som måste lösas över nationsgränserna.


De som skapat sajterna säger att syftet är att förhindra nya sexualbrott men Niklas Långström som är psykiater och forskare på Karolinska institutet tror att uthängningen snarare ökar risken för tidigare dömda att begå nya brott. 
– Det leder till att människor blir mindre stabila, mår sämre, kanske börjar dricka och framför allt riskerar att hänga med andra utstötta personer, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".