Foto: Skärmdump / SF/Warner Bros/20th Century Fox
HÄLSA / NÖJE

Smittskyddsinstitutet går på bio - ser Contagion

Smittskyddsinstitutet går på bio på arbetstid idag. Det är nämligen många som blir rädda och oroliga när de sett filmer om virus och smittor som sprids snabbt i världen. Därför ska Smittskyddsinstitutet veta vad de pratar om.

– Är det så att allmänheten föreställer sig att så här kommer det bli och vår personal inte förstår det eller sett sådana här filmer försvårar det för oss att informera och ge råd på ett korrekt sätt, säger generaldirektören Johan Carlson.

Det brukar bli större tryck på myndigheten med koll på smittor och virus när filmer och serier med det temat visas. När TV-serien Främmande fågel gick på TV var det många som ringde och ställde frågor om fågelinfluensan och undrade om det var möjligt om det blev så här. Nu ska Smittskyddsinstitutet se Contagion som handlar om en dödlig smitta som sprids snabbt i världen.

Kan det bli sådana här stora dödliga smittor som Contagion handlar om?
– Teoretiskt är väldigt mycket möjligt, men i praktiken har vi inte i modern tid sett sådana här saker, vi har ju stora möjligheter att behandla sjukdomar i dag till skillnad från de stora epidiemierna och pandemierna på 1700-1800 talet när de spreds, säger Johan Carlson.

Filmer med det här temat brukar vara överdrivna eller i vilket fall mer dramatiska än verkligheten säger han, men hur Contagion är vet han inte ännu.
– Jag har bara läst recensionerna och de har varit positiva, det är därför vi väljer den här filmen, vi vill ju inte se vilket skräp som helst, säger Johan Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".