1 av 2
Det går tufft till i hockeymatcher och hjärnskakningar är vanligt. Nu slår läkare larm. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
2 av 2
13-årige Filip Lindström är en av alla de ishockeyspelare som har fått hjärnskakning i samband med träning och match. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter
ISHOCKEY

”Spelarattityden måste ändras”

"Inte så mycket respekt i det hela"
1:50 min

Flera hockeyspelare har fått kraftiga hjärnskakningar efter hårda tacklingar under höstens spel.
Nu slår hockeyläkaren Yelverton Tegner larm. Han menar att spelarattityden måste förändras för att förhindra fler hjärnskakningar.

P3 Nyheter har träffat 13-årige Filip Lindström som spelar hockey i Luleå och själv fick en hjärnskakning i lördagens match:  
– Jag var väl borta i en och en halv sekund som jag inte minns över huvud taget, säger han. 

– Inom ishockeyn tror jag det viktigaste är spelarnas attityder. Spelarna ska respektera varandra.
– Nu verkar det som tacklingen är det viktigaste och inte ta pucken, säger Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin och hockeyläkare.

Under hösten har det varit flera tacklingar som gjort att hockeyspelare fått hjärnskakningar.
Filip Lindström är 13 år och är back i Luleå hockey. Under lördagens match fick han en hjärnskakning.
– Jag passade iväg pucken och och han kommer i full fart och sätter upp händer i ansiktet på mig. Jag blir tacklad mot huvudet.

Hur kändes det?
– Det gjorde väldigt ont i huvudet och jag var väl borta i en och en halv sekund som jag inte minns över huvud taget, säger Filip Lindström.

Det farligaste är att få flera hjärnskakningar i rad och de hjärnskakningar som idrottare får av mindre våld.
– Då kan du få långvariga besvär med huvudvärk, minnesproblem, svårt att koncentrera dig, bli aggressiv, bli deprimerad och i slutändan riskerar man att få den klassiska boxardemensen, säger Yelverton Tegner.

Under sommaren har tre NHL-spelare dött efter att de under en längre tid har mått dåligt. Och forskare har sett kopplingar mellan hjärnskakningar och självmord.
– Det är det man kallar för hjärnskakningsutlösta depressioner. Depressionen i sig gör att man tar livet av sig, säger Yelverton Tegner.

Han menar att för att minska antalet hjärnskakningar inom hockeyns värld handlar det mycket om att spelarna måste sluta tackla varandra mot huvudet.

Filip Lindström försöker tänka på det när han spelar.
– Kanske inte åka in i de onödigaste lägena, som i ryggen på en spelare. Det är väldigt onödigt och har inte så mycket respekt i det hela, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".