VAL I RYSSLAND

"Mer korruption än någonsin i valet"

I Ryssland beräknas bara var tredje ung person under 30 år rösta i parlamentsvalet den 4 december, enligt den ryska valmyndigheten. En anledning till det är korruptionen, med bland annat köpta röster. Journaliststudenten Liza Zhilyaeva fick frågan om att rösta på det största partiet Enade Ryssland för pengar.

– Jag satt och jobbade på min dator när en tjej mejlade till mig och frågade om jag ville ha pengar? Jag blev nyfiken och frågade vad jag skulle göra. Svaret var: rösta på Vladimir Putins parti Enade Ryssland.

En röst på Enade Ryssland ger 1500 rubel, cirka 400 kronor, enligt Liza Zhilyaeva. Kravet för att få pengarna är ett foto från valbåset med en bild på sig själv tillsammans med röstsedeln där Enade Ryssland är ikryssat, säger Liza Zhilyaeva. Pavel Gutiontov är sekreterare för journalistförbundet i Ryssland och säger att det här valet är mer korrupt är någonsin.
– Korruptionen finns bland politiker i hela landet. Det är inte ovanligt att röstsedlar är köpta. Ofta är det svårt att bevisa, säger han.

Liza Zhilyaeva ska inte ta emot några pengar när hon röstar, det är inte rätt tycker hon. Men många av hennes kompisar ska rösta på Enade Ryssland för pengar.
– Mina kompisar säger "vi kan inte påverka politiken så varför inte sälja vår röst? Vi behöver ju pengarna."