Foto: Tara Todras Whitehill / Scanpix
vård

Skador vid förlossning skulle kunna undvikas

Många kvinnors stora rädsla inför en förlossning är att få en spricka hela vägen i underlivet. Det finns en teknik som gör att den typen av skador går att undvika, men trots det drabbas flera tusen kvinnor varje år av allvarliga förlossningsskador, enligt SVT:s Uppdrag granskning som sänds i kväll.

P3 Nyheter har träffat "Linda" - en av de många unga kvinnor som har drabbats.

Vi har även pratat med Ingela Wiklund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.
Hon tror inte på att införa den skyddande tekniken, som används i andra nordiska länder, som rutin i Sverige.

– Min första tanke som slog mig var att man ser ut som Frankenstein, ihopsydda delar lite huller om buller. Det var väldigt jobbigt att se det, berättar Linda som egentligen heter något annat.

När Linda väntade sitt första barn verkade barnet växa mer än normalt under graviditeten. Hon var orolig för hur förlossningen skulle gå, men säger att hon inte blev tagen på allvar av läkarna.
– "Det är inget att oroa sig över, det är normalt att vara orolig första gången." Och när jag bad om ett tillväxtultraljud så sade de att det inte tillhör deras rutiner, om det inte finns grundande skäl för det, säger Linda. 

Vid förlossningen sprack Linda hela vägen, det vill säga huden slets sönder från slidan bak till ändtarmsöppningen. Hon har än i dag problem med att gå på toaletten. 
– Man kan inte gå på toan utan att hjälpa till med ett finger. Man får hålla emot för att kunna bajsa, helt enkelt. 

Under de senaste åren har 3 000 kvinnor per år drabbats av allvarliga förlossningsskador i Sverige. Enligt Uppdrag granskning finns det ett sätt att undvika den här typen av skador: ett handgrepp som skyddar underlivet och mellangården. I till exempel Norge används den metoden konsekvent vilket enligt programmet har lett till färre skador, men i Sverige finns inga sådana riktlinjer. 
– Känner man en oro, så måste man ju ta det på allvar. För den är ju inte alltid ogrundad den här oron. Så att det inte blir så allvarliga konsekvenser som för mig, säger Linda.

Ingela Wiklund är ordförande för Svenska barnmorskeförbundet. Hon säger att handgreppet redan används i Sverige under många förlossningar, men hon tror inte på att införa tekniken som rutin här.
– Ibland kanske man inte tycker att det är nödvändigt.

Att siffrorna över förlossningsskador ser stora ut i Sverige jämfört med andra nordiska länder, menar hon kan bero på att man mäter olika saker.
– Tidigare fanns det en underrapportering av skador i Sverige. Sen har vi blivit duktigare på att diagnostisera, vi letar efter skadorna eftersom att det är viktigt att reparera dem på rätt sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista