"Det är dags att förnya monarkin"

0:31 min

Vår monkarki är för oss detsamma som en maskot är för ett fotbollslag. Det tycker  som i veckans P3 Debatt undrar om vi inte kan fräscha upp monarkin en smula?

Vad tycker du? Är monarkin bra som den är eller skulle du gilla om reglerna ändrades lite? Kommentera och tyck till!

Tänk dig att du föddes precis i rätt familj, precis under rätt tid och med en garanti för framtiden. Så funkar det sedan 1800-talet för familjen Bernadotte. Missförstå mig rätt - jag älskar monarkin, men den är verkligen inte praktisk. Dagens monarki är för Sverige vad en maskot är för ett fotbollslag: något vi kan visa upp för andra länder och vara stolta över. Senaste året har vi dock varit allt annat än stolta. Skandaler om kungen och porrklubbar har dykt upp som de där breven man inte riktigt vill ha hem med posten.

Hela grejen med att just födas in i precis rätt familj är också väldigt, väldigt skev. Vi skulle aldrig ha en statsminister som är där bara för att han föddes rätt. Längre än så har vi kommit, men inte monarkin. Monarkin borde vara något demokratiskt, något vi kan vara och är stolta över.

Tänk er om monarkin hade varit något vi röstade om. Där vi la våra röster på den vi kände var bäst lämpad att representera landet. För jag kan helt ärligt inte känna att jag är stolt över dagens kung. Han har aldrig känts som att han är där just för att han vill - utan för att han måste. När monarkin ändå är skattebetald borde den vara just demokratisk. Vi väljer vilka som ska leda landet, så varför inte vilka som ska representera det?

En som representerar landet borde vara någon vanlig "dödlig", inte någon som sitter på en tron och således är bättre än oss andra. En kungatitel borde vara något man förtjänar, inte något man får och tvingas bära. Inte förtjäna genom krig, men genom att vinna folkets förtroende och entusiasm.

Vad säger ni? Är det inte dags att fräscha upp monarkin en smula?