KONSUMENT

Haft en dyr surfsemester?

1:28 min

Idag träffas IT-ministrarna i EU för att se över kostnaderna för mobilsurf inom EU bland annat. 
– Idag tar flera telefonoperatörer ut för höga avgifter, säger Anna-Karin Hatt, Sveriges IT-minister.
Mötet hoppas man ska leda till ett nytt avtal som ska göra det billigare att ringa och surfa inom EU. 


Hur såg din räkning ut när du kom hem från tågresan i Europa, eller efter att ha suttit i solstolen vid Medelhavet? Blev det en otrevlig överraskning eller ser du till att ha koll på de extra avgifterna? Dela med dig här i kommentarsfältet! 

Idag finns det ett tak på vad det får om man ringer och sms:ar på EU-nivå. Men det är surfandet via mobilen som kan ge otrevliga överraskningar. 

Idag finns det operatörer i Sverige som tar 25 kronor per megbyte om man är utomlands, som skulle motsvara att gå in på till exempel Aftonbladets sajt. Kommisionen föreslår nu ett pristak från 1 juli nästa år på 9 kronor per megabyte. Detta tak vill man ska sänkas 2013 och ytterligare sänkas 2014.

Det här är roaming

Mobiloperatörer sluter så kallade roamingavtal mellan varandra. På det sättet kan kostnaden för ett samtal som rings i utlandet läggas på den ordinarie mobilräkningen.
Det innebär att ingen utländsk räkning behöver skickas till den som äger mobilen och har ringt samtalet. 

När man använder mobiltelefonen utomlands gäller andra priser och villkor än om mobiltelefonen används hemma i Sverige.

Till exempel kan en person som är på utlandssemester och blir uppringd av någon från Sverige behöva betala samtalet. Det kan också handla om att lyssa av sin egen röstbrevlåda från utlandet.
Det kan röra sig om flerdubbla priser mot priserna inrikes.

Källa: Wikipedia

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.