hemlöshet / inrikes

Fler hemlösa från sydeuropa i Sverige

Allt fler EU-medborgare söker hjälp på ett center för hemlösa i Stockholm. Tidigare var det mest östeuropéer, men en ny grupp är unga från Sydeuropa, som flyr undan krisen.
Arbetskraftsinvandrarna från Spanien, Italien och Frankrike har blivit 15 till 20 procent fler på två år, enligt Migrationsverket.
P3 Nyheter besökte råd- och stödcentret Crossroads för fattiga och hemlösa EU-medborgare i Stockholm.

Kokerskan lägger upp ris och kött på papptallrikar som hon ger till några av de cirka 90 besökarna som kommer till Crossroads varje dag - för att äta, tvätta sig, vila och söka jobb.

Enligt Stadsmissionen är cirka 70 procent av dem som kommer hit hemlösa, och har inte rätt till socialhjälp.

I april hade personer från 30 länder besökt Crossroads - nu är det 70 olika nationaliteter.
Arto Moksunen är enhetschef på Crossroads.
– 70 procent av deltagarna kommer från den afrikanska kontinenten och till och med från Sydamerika. Den här gruppen ökar hela tiden säger Arto Moksunen.

Paul från Nigeria har jobbat i Spanien men förlorade jobbet på grund av den ekonomiska krisen, nu är han här för att söka ett nytt.
– It's not easy to get a better life here, a lot of immigrants are frustrated.

En annan som också lämnat Spanien efter tio år är colombianen Carlos. Han söker vilket jobb som helst för att överleva, säger han.

Arto Moksunen tror också att det kommer allt fler från stora migrant-länder som Spanien och Italien hit.
– Den här typen av problematik kommer att fortsätta och vi kommer att få fler besökare från alla länder, både EU och tredjelandsmedborgare.