konsument/brott

Många bedrägerier med stulna identiteter

Många har den senaste tiden råkat ut för bedragare som stjäl identiteter och försöker få ut mobilabonnemang i deras namn. Den typen av brott är ett stort problem enligt polisen och en som råkat ut för det är Taher Sateri.

– Det hade tydligen varit någon inne i en butik och försökt plocka ut en mobil eller ett abonnemang på mig, men butiken hade fattat misstankar om att det var ett falskt id-kort så köpet gick inte igenom, säger Taher.

Först några dagar senare när han fick hem information om att någon hade gjort en kreditupplysning på honom fattade han att något var fel.
– Jag visste direkt att det var något som inte stämde för jag hade inte varit i kontakt med någon mobiloperatör, säger Taher Sateri.

– Problemet med identitetsbrotten är att du kan inte skydda dig, säger Björn Seeth som jobbar med bedrägeribrott vid Stockholmspolisen.
Taher Sateri polisanmälde och när han skrev om det på Facebook visade det sig att flera andra hade varit med om samma sak. Många har också hört av sig till oss på P3 Nyheter och berättat om liknande händelser.

– Det är konstigt, man känner sig lite skändad om jag ska vara ärlig. Det är läskigt att någon går och utger sig för att vara jag, man vet ju inte vad de kan göra, säger Taher Sateri.

Elin Joleby

Elin Joleby

elin.joleby@sverigesradio.se

#link=315812#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista