IT/Fildelning

Protesterna växer mot nätlag i USA

Planerna på en ny lagstiftning i USA som ska skydda upphovsrätten på nätet har fått företag och organisationer att reagera kraftigt. Bland annat skickade 83 nätexperter ett öppet brev till den amerikanska kongressen i förra veckan och krävde att piratlagen ska dras tillbaka.

Lagen som ska skydda rättighetsinnehavarnas musik och film, kan göra att Google och Facebook kan komma att tvingas stoppa användarna från att sprida till exempel Youtube-klipp, säger Ann-Marie Löwinder som är kvalitets- och säkerhetschef på .SE - Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

– De som har användargenererat innehåll som Myspace och Youtube kommer att få problem.

Stop online piracy act (SOPA) ska skydda musikers rättigheter på nätet och säkra inkomsterna för dem som vill tjäna pengar på musik, film, spel och annat i dag.

Rättighetsinnehavare ska kunna gå direkt på den som tillhandahåller en tjänst och tvinga dem att blockera sajter utan rättegång. Det kan göra att klipp från Youtube inte längre kan spridas eftersom att man måste ha tillåtelse från den som äger klippet.

Kritikerna pratar om att SOPA är ett hot mot nätfriheten, som tvingar företag som Google och Facebook att censurera nätet för sina användare när man måste ta ansvar för det användarna sprider.

- De kommer att behöva införa extrema åtgärder för att övervaka användningen av sina tjänster så att man snabbt kan agera. De har ju fantastiskt mycket användare som gör mycket saker, säger Ann-Marie Löwinder.

En av sajterna som enligt musikbranschen sprider upphovsrättsskyddat material, och som den amerikanska regeringen nu har ögonen på, är den svenska fildelningssajten The Pirate Bay. En annan är fildelningsajten Megaupload som flera amerikanska artister nu har gått ut och stöttat. Den här formen av lagstiftning kommer man att försöka ta sig runt tror Ann-Marie Löwinder.

- Stora sajter som har mycket innehåll kommer att flytta servrar till i andra länder som Lichtenstein eller Sverige för den delen.

Mer läsning:
Mer om
 

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista