1 av 2
Beatrice Nylund pluggar på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Ramin Farzin / P3 Nyheter
2 av 2
Rebecca Lucander jobbar på Allbright som vill se fler kvinnor i bolagens ledningar. Foto: Ramin Farzin
JOBB

Inte en enda kvinna i ledningen i många stora bolag

2:00 min

Fyra av tio stora börsbolag har inte en enda kvinna med i ledningsgruppen. Beatrice Nylund pluggar på Handelshögskolan i Stockholm och tycker att det är skitdåligt att det ser ut så här i Sverige i dag.

Autoliv, Assa Abloy, Boliden, Peab, Stora Enso, Husqvarna och Scania. Det är några av de 100 bolagen på Stockholmsbörsen som helt saknade kvinnor i ledningsgruppen enligt Allbrights granskning. Hans Åke Danielsson är presschef på Scania.
– Det här är en bransch som av tradition har väldigt många män och få kvinnor, säger han. Absolut finns det kvinnor men inte lika många som männen tyvärr, och det är ett faktum.

Rebecca Lucander är vd på stiftelsen Allbright som granskat bolagsledningarna. Hon tycker inte om vad resultatet på deras undersökning visar.
– Det är sorgligt att företag inte ser till kvinnors kompetens utan konsekvent väljer män före kvinnor. Vi har minst lika många välutbildade kvinnor med rätt kompetens som vi har män, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista