BROTT OCH STRAFF

"En nedladdad film kan räcka för åtal"

1:44 min

Regeringen vill att polisen ska kunna få ut abonnemangsuppgifter om folk som begår brott på nätet, även när brottet bara ger böter. Det skriver regeringen i en proposition som har lämnats över till riksdagen.

Om lagen ändras kommer det att bli lättare att komma åt personer som fildelar illegalt - även dem som bara delat en enda film. Det menar Henrik Rasmusson som är upphovsrättsåklagare. Men justitieutskottets Johan Linander (C) säger att det inte kommer att bli någon hetsjakt på fildelare.

– Rent praktiskt kommer vi inte behöva göra en bedömning av hur allvarligt det anmälda brottet är. Utan vi kan alltid vända oss till teleoperatörerna så fort det anmäls ett brott mot upphovsrättslagen och begära ut uppgifter om vem som står på abonnemanget, säger åklagaren Henrik Rasmusson.

I dag får polis och åklagare bara begära ut abonnemangsuppgifter om nätleverantörers kunder om de misstänks för brott som kan ge fängelse eller villkorlig dom.

Det här vill regeringen ändra på, genom att göra förändringar i Lagen om elektronisk kommunikation (LEK). Ett av argumenten för det är att komma åt till exempel grooming, där vuxna kontaktar barn på nätet i sexuella syften, och där straffen ofta stannar vid böter.

Men om lagen ändras betyder det att det även kommer bli enklare att komma åt fildelare. Åklagarna kommer kunna be om abonnemangsuppgifter på en person som har delat en enda film olagligt, säger åklagaren Henrik Rasmusson.

– Det räcker ju att man har begått ett brott mot upphovsrättslagen, och det begår man ju även om man bara laddar hem en film från en källa som inte är lovlig.

– Då riskerar ju även de personerna att kontaktas av polis, bli förhörda, åtalade och dömda.

För drygt ett år sedan när det blev känt att regeringen ville ändra lagen fick de hård kritik av nätleverantören Bahnhof, som tyckte att det skulle innebära en oacceptabel granskning av stora delar av befolkningen.

Men centerpartisten Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet, försvarar förslaget.

– Man ska kunna bevisa vem som har suttit bakom datorn också. Man kan inte döma en dator, utan måste ha bevis på vem som har använt den datorn.

– Det är inte så enkelt som att bara för att vi nu ändrar den här lagen så kan man sätta dit alla fildelare.

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sverigesradio.se

#link=315811#

#link=335482#

Jag är så förbannat trött på att höra "insatser mot grooming" som argument i dessa sammanhang. Argumentet urvattnar brottet och förolämpar alla offer. Sanningen är att svenska staten struntar fullständigt i alla barn som våldtas varje år, det enda de bryr sig om är att musik- och filmindustrin tjänar mer pengar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.