Kränkande säljtävlingar på Vero Moda

1:27 min

Butikspersonal på Vero Moda och Jack & Jones får poäng utifrån hur mycket kläder de säljer. Listor med alla säljares poäng mejlas ut till de anställda, enligt Rapport i SVT. P3 Nyheter har pratat med en tjej som jobbat på Vero Moda som en gång hamnade längst ner på poänglistan och kallades till möte på butikslagret.

--Alltså det är inte trevligt. De sitter runt en, distriktschefen som vet hur mycket man har kämpat sitter tyst och tittar ner i bordet.
Kedjechefen sitter och spottar ur sig att det var mitt fel att de skulle förlora väldigt många miljoner nästa år och att jag måste skärpa mig.

Eftersom tjejen vill vara anonym har en annan person läst in det hon berättar.
– De ville ju att man skulle ha 1.8 plagg per kund vilket är ganska högt.

Hon berättar att säljkraven var lika höga för alla trots att personalen jobbade olika många timmar. De som uppnådde resultat blev gröna och de andra röda.
– Den listan skickades ut som en lång excel-fil på mejlen till alla Vero Moda butiker i Sverige en gång per månad, säger hon.

Eva Gynning på fackförbundet Handels säger att de redan förra året sagt till Vero Moda att poängsystemet kränkte personalen men att företaget vägrade ta bort systemet.
– Jag tycker att det här systemet inte är något som initierar personalen att göra bättre ifrån sig, säger Eva Gynning.

Vad kommer ni göra nu?
– Vi har begärt möte med arbetsgivaren gällande det här så kallade bonussystemet för att lyfta upp frågan igen.

Vi har sökt koncernen Bestseller som äger både Vero Moda och Jack & Jones. De svarar i ett mejl att de hittills inte fått några klagomål från sina anställda och att de inte vill kommentera det här i media.