MILJÖ/HÄLSA

60 000 unga är deprimerade - få får hjälp

1:07 min

Få unga mellan 18 och 29 år får ordentlig hjälp när de mår psykiskt dåligt. Det tycker Insamlingsstiftelsen psykoterapi för unga vuxna i Umeå. Därför har de vänt sig till allmänheten för att samla in pengar, så att unga vuxna kan gå i psykoterapi.

Få unga mellan 18 och 29 år får ordentlig hjälp när de mår psykiskt dåligt. Det tycker Insamlingsstiftelsen psykoterapi för unga vuxna i Umeå, därför har man vänt sig till allmänheten för att samla in pengar, så att unga vuxna kan gå i psykoterapi.

Samira Saghai och Debora Kedane i Umeå delade med sig av sina tankar om psykisk ohälsa bland unga.
– Jag tror att man kan må dåligt när man försöker finna sig själv, att det kan vara en jobbig period att gå igenom, säger Samira.

Och Debora Kedane säger att hon tror att många unga kan ha svårt att hitta självkänsla nog att bli trygga i sig själva.

"Insamlingsstiftelsen psykoterapi för unga vuxna" startades förra året för att erbjuda unga mellan 18 och 29 möjlighet till psykoterapi för 100 kr per möte. Bengt Lagerkvist är pensionerad barnläkare och var med och startade stiftelsen. Han menar att det finns ett behov av samtal som den kommunala verksamheten inte kan erbjuda.
– Den problematik som den som de kommer med, är en problematik som man inte kan ta hand om i psykiatrin som är överbelastad, säger han.

Enligt folkhälsoinstitutet är psykisk ohälsa det största folkhälsoproblemet bland unga, och 60.000 unga är deprimerade. Och Bengt Lagerkvist tycker att politikerna borde ta ett mycket större ansvar
– Många av oss har arbetat inom vården och vet hur stort behovet är. Det talas mycket om det här politiskt, men det blir inte mycket mer än prat, säger Bengt Lagerkvist.