Inrikes

Polisen väntar demonstrationer i Kortedala

1:30 min

För två veckor sen misshandlades en man svårt av ett gäng tonårskillar i Kortedala. På fredag planerar Nationaldemokraterna en manifestation där och polisen tror att det kommer bli bråk, eftersom även motdemonstranter väntas. Jimmie Windeskog är politisk sekreterare för Nationaldemokraterna:

– Det finns ett förakt, en rasism mot svenskar som vi anser att det etablerade samhället skall agera mot. Det är ju helt otänkbart att det skulle vara en muslimsk pensionär som sparkades ner på det här sättet av ett invandrargäng, fortsätter Jimmie Windeskog.

Samtidigt planerar Rättvisepartiet Socialisterna en demonstration på samma plats i morgon. Kristofer Lundberg är ordförande i västra Götaland
– Det är en fruktansvärt brutal misshandel som har skett och som vi självklart fördömer, men pekar också på det samhällsproblem som har lett fram till den här händelsen. Vi kan inte tillåta att nazister kommer utifrån och ska försöka utnyttja den här tragiska misshandeln till att rikta uppmärksamhet mot invandrare eller flyktingar

Lars Klevensparr, kommenderingschef från polisen säger att det finns risk för bråk. 
– När högern finns på plats då finns ofta motståndarna här då. Vi vill att detta ska genomföras värdigt och att båda demostrationerna ska kunna genomföras utan att det begås våldsamheter och skadar egendom men så brukar det tyvärr inte vara. Utan att detta för en gångs skull kan gå lugnt och fint till här.