Brott & Straff

Elva år för mord på tonåring

1:04 min

Tre män dömdes idag för dödsskjutningen av en 16-årig kille på ett flyktinghem i Eslöv. En 22-åring döms till elva års fängelse, för bland annat mord.

- Det som är det viktiga är att de blivit fällda, säger Cecilia Lind (S), kommunalråd i Eslöv.

Hon berättar att de som bott på flyktingboendet varit oroliga för att männen inte skulle bli fällda.

– De kunde inte tro att något sånt här kunde hända i trygga Sverige. Att någon kommer in i deras bostad och skjuter ihjäl och då knivskär en annan pojke. Det har varit väldigt svårt att bearbeta. Både för dem och för personalen och det sorgearbetet är inte avslutat på något vis.

Det var i höstas som den 16-åriga killen sköts i huvudet när han råkade hamna i skottlinjen, då ett bråk utbröt när tre män försökte ta sig in på ett asylboende i Eslöv.

22-åringen som sköt skottet och som dömdes till elva års fängelse för mord, har sagt att han tillsammans med sina två kompisar åkt till boendet för att köpa cannabis men inte hittat säljaren. Istället hamnade de i bråk med de boende.

16-åringen som kommit till Sverige ensam och som bodde på asylboendet träffades i ögat. Han vårdades på sjukhus i en vecka innan han avled.

De två andra männen i 20-årsåldern som försökte ta sig in på boendet döms för medhjälp till vållande till annans död till tre, respektive fyra års fängelse.