HULIGANISM

"Inför ett huligan-register"

0:38 min

Huliganer ska kunna bli portade i tre år från idrottsarenor och man ska ha ett register över dömda huliganer för att hålla dem utanför. Det är några av förslagen i regeringens utredning om hur man ska minska våld på och runt arenor. Men det här kan att bli ett slag i luften tror Tommy Deogan vars bror dödades i ett fotbollsbråk för runt tio år sedan.

Björn Eriksson skriver på utredningen om hur man ska stoppa våld på idrottsarenor på uppdrag av regeringen. Hans förslag går ut på att personer som döms för brott inne på eller i direkt anslutning till arenan och får tillträdesförbud, ska kunna hållas portade i upp till tre år från arenorna.

Man kan få tillträdesförbud redan idag men Björn Eriksson vill göra det lättare för klubbarna att hålla kolla på de portade personerna genom att man har ett nationellt register över alla dömda.
– Genom att man identifierar dem. Vi talar om människor som är dömda, inte om några misstankar. Förra året var det ungefär 160 personer, säger han.

För ett tag sedan bestämdes det att klubbar som drivs som aktiebolag själva ska stå för att polisen är på arenorna under match. Nu vill Björn Eriksson att det inte ska spela nån roll om en klubb är en förening eller ett aktiebolag, det är inte rimligt att vissa klubbar ska betala och andra inte.

Daniel Wilhelmsson är ordförande för supporterorganisationen Black Army och tycker att det finns flera bra förslag i utredningen.
– Det är bra att man fokuserar på individens ansvar och inte straffar kollektivet, tycker han.

Tommy Deogans bror Tony dödades i ett slagsmål i Högalidsparken i Stockholm inför matchen mellan IFK Göteborg och AIK för tio år sen. Tommy Deogan har sedan dess skrivit två böcker, en som handlar om hans eget och Tonys liv fram till att brodern slogs till döds. Och en där han intervjuat både före detta huliganer och anhöriga om hur den världen ser ut.

Tommy Deogan berättar att han tycker att det är bra att klubbarna inte ska betala för polisinsatsen framöver, men att registret över dömda huliganer kommer att få begränsad effekt.
– Polisen och klubbarna vet redan mycket väl vilka de här personerna är. För mig känns det här bara som ännu en sak som man ska kunna peka på och säga att man gör något, men i realiteten är jag inte säker på hur mycket effekt det kommer att ha, säger han.

Fråga