VÄRMLAND

Politiker rasar mot realityserie

1:51 min

Karlstad kommun har satsat 150 000 kronor på tv-serien "Wermland forever" för att marknadsföra kommunen. Men efter att ha sett premiäravsnittet vill den socialdemokratiska kommunpolitikern Lena Melesjö Windahl ha pengarna tillbaka.

– Den står för en sexistisk kvinnosyn. Vi vill vara en modern kommun. Att då betala för något som står för raka motsatsen är orimligt.

Mats Ahrén är tjänsteman på Karlstad kommuns kultur och fritidsdel, där man tagit beslutet att satsa 150 000 kronor på serien.

– Vi har ett uppdrag att sätta Karlstad på kartan. Men vi var väldigt noga med att det inte skulle vara fördumnings-tv eller förnedrade människor.

Socialdemokraten Lena Melesjö Windahl säger att det skrivits över hundra negativa kommentarer om serien på kommunens facebooksida. Nu försöker hon få kommunen att ta tillbaka pengarna från bolaget som gör serien. Det här ger inte bra publicitet, säger hon.

– Jag vill att vi avbryter samarbetet och kräver pengarna tillbaka.

– Vad är det som är sexistiskt i serien?

– Att killarna säger att de ska "paxa" tjejerna till exempel.

Men Fredrik Lundberg, som ansvarar för serien på TV3 genom bolaget MTG, ser inte det sexistiska.

– Det kan vara så att den här politikern inte har koll på hur hennes förstagångsväljare pratar och vad de tycker är kul att diskutera, säger han.

Fråga