KAMPSPORT

MMA växer men kritiken fortsätter

1:27 min

I helgen hålls en stor MMA-gala i Globen. Den amerikanska arrangören UFC kan liknas vid hockeyns NHL. MMA får ofta kritik för att vara farlig för utövarna, men Jesper Gunnarson som är sekreterare i MMA-förbundet och tränare i Göteborg, tror att kritiken ofta beror på okunskap.

– För ett otränat öga ser det farligt och brutalt ut. Men i Sverige har vi reglerad MMA som innebär att jämna motståndare i samma vikt möter varandra, säger han och fortsätter: 
– Det finns läkare på plats och utövarna genomgår kontroller före och efter match. I en sådan verksamhet är det inte särskilt farligt.

MMA eller mixed martial arts, är en kampsportsform som blandar olika stilar som boxning, brottning och judo. Sporten är fortfarande kontroversiell, och får ofta kritik för att vara våldsam och farlig för utövarna. 

Niklas Marklund är hjärnforskare vid Uppsala universitetssjukhus, och har flera gånger lyft fram riskerna med upprepade smällar mot huvudet.
– De största riskerna som jag ser det är att du får en allvarlig smäll mot huvudet. Och i en MMA-match är risken stor att du får flera slag mot huvudet. Vi vet sedan tidigare att upprepade slag mot huvudet kan vara skadligt på såväl kort som lång sikt, säger han. 

Men Jesper Gunnarson menar att sporten inte är en farligt för utövarna om man jämför med andra sporter.
– Det finns statistik också, och MMA har en låg skadostatistik. Ibland kan man tycka att kritiken från bland annat hjärnforskare är lite missriktad.

– Tittar man på till exempel ridsport tror jag att vi har runt fyra dödsfall per år i Sverige. Och det kan man jämföra med att vi inte har haft några dödsfall inom sporten globalt i reglerad verksamhet, säger han.