Efter reportaget om Crille

Apoteken vill kunna stoppa felmedicinering

1:59 min

Apoteken skulle kunna göra mycket för att stoppa tablettmissbruk eller att patienter kombinerar mediciner fel. Men apotekens kompetens ignoreras av politiker och myndigheter, tycker Sveriges Apoteksförening, som representerar apoteken i Sverige.

– Man kan ju gå till tio olika läkare och få mediciner utskrivna, men läkarna har dålig koll på varandra. Men på apoteken samlas allting. Det är där du hämtar ut dina läkemedel och där finns kompetensen kring hur de fungerar i kroppen och hur de ska användas på bästa sätt. Den resursen borde utnyttjas bättre, säger Johan Wallér som är vd för Sveriges Apoteksförening.


I dag kan en patient få ut mediciner från flera olika läkare utan att någon har koll på den sammanlagda mängden mediciner eller att medicinerna går att kombinera med varandra.

Felaktig läkemedelsanvändning är ett stort problem och kostar samhället både liv och pengar, men när till exempel regeringen och Socialstyrelsen satsar för att komma åt problemet, så glöms apotekens kompetens bort, menar Johan Wallér.
– Vi vill vara med i matchen. Det är som att det pågår massa saker men så är apoteken inte ens med i diskussionen om vad vi ska göra, säger Johan Wallér.

I veckan har vi berättat om Crille, som kunde hämta ut stora mängder narkotikaklassade mediciner utan att någon satte stopp. Han dog senare av en överdos.
Först efter hans död gick det upp för Crilles familj hur mycket mediciner han fått ut, säger hans mamma Wivi.
– Det var ju sida upp och sida ner i journalerna. Man fick en känsla att det här kan inte vara till en person, säger hon.


Historier som Crilles skulle kunna undvikas om apoteken fick större resurser och skyldigheter att ha koll på vilka mediciner som hämtas ut, menar Johan Wallér. 
– Man kan ju lägga uppgifter på apoteken att ta ett ansvar. Som det är nu så ignoreras de resurser som finns på apoteken.