Breivikrättegången

"En av de värsta sakerna man kan utsättas för"

1:40 min

Många av de överlevande efter attentaten i Oslo har fortfarande stora problem, inte minst alla unga som var på Utöya. Det visar tidiga resultat från den så kallade Utöyastudien som Norges nationella kunskapscentrum om våld och traumatisk stress genomför.

– De befann sig på en plats som det inte gick att ta sig i från, de blev jagade, de förstod snabbt att det var en människa som ville ta deras liv. Det är en extrem situation, och dessutom är det barn och ungdomar vi pratar om, säger svenska Carolina Överlien som är ledare för barn- och ungdomssektionen på kunskapscentret.

I Utöyastudien ingår samtliga runt 300 överlevare från Utöya, och dessutom många föräldrar. Studien är inte klar och några exakta siffror eller data finns inte än. Men vad man ändå kan säga är, enligt forskarna, att traumat som deltagarna upplevde där på ön förmodligen var värre än vad experterna kunnat tro.

– Som enskild människa så är det här en av de värsta sakerna man kan utsättas för, säger Carolina Överlien.

Som särskilt traumatiskt pekar forskarna till exempel på hur gärningsmannen utgav sig för att vara polis, hur han sa "det är tryggt, ni kan komma fram nu" - för att sedan skjuta. Eftersom stressen och traumat varit så speciella är symptomen också många och allvarliga.

– Till exempel koncentrationssvårigheter, att man får tufft i skolan, man kan ha problem med sömnen, och så vidare.

I och med rättegångsstarten finns nu risken att ytterligare sår rivs upp, säger Carolina Överlien - men också chansen att faktiskt få ett ordentligt slut på det som hände.

– Nu blir det väldig intensivt de närmsta veckorna, och det kan bli otroligt tufft för de som är direkt drabbade. På andra sätt kan det säkert också vara ett avslut.